Rabu, 03 Februari 2021

Kenapa Kuih Peneram Tak Menjadi

Dengan minyak yang panas goreng kuih peneram kita ni sehingga masak. Ia bertujuan bagi mengelakkan wap-wap air menitis semasa dikukus.


Rayna Wanita Terbahagia Cara Buat Kuih Peneram

Masa kami tinggal di Rompin Pahang Dungun Terengganu tak pernah pula jumpa kuih ni.

Kenapa kuih peneram tak menjadi. Tahan Selama 1 Bulan. Cara Penyediaan Resepi Kuih Peneram Lembut. Minyak pastikan banyak supaya peneram tu tenggelam.

Ada yang suka makan garing-garing ada yang suka makan Kuih Peneram yang lembut. Waktu masak dia akan jadi kembung dan gemuk. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri kuih ni saudari Nor Hayani Ismail ada kongsikan resipi dari ibu mertuanya.

Ok nak share biskut dahlia walaupun banyak kali buat tapi mat tetap letak juga. Kali ni tak sempat nak masukkan masakan untuk berbuka sebab masak biasa2 saja. Punyalah viralnya sampai blogger masakan Eny Yusnizar Abdullah ini pun beritahu kenapa kuih apam viral 3 bahan tu tak menjadi.

Menurut satu rencana dari akhbar The Star kuih denderam ini diilhamkan daripada kuih masyarakat India selatan akan tetapi. Actually akak dah jenuh jelajah di internet resepi kuih tradisional ni. Salam Isnin selamat pagi.

Masak gula merah bersama 1 cawan air. Sejak sekolah rendah lagi memang ada orang yang jual kuih ni. Tapi pastikan minyak betul2 panas dan dalam keadaan api kecil ye.

Jika teknik masak air gula dah salah ia akan beri effect pada kuih kemudiannya. Menurutnya dia sudah lama mengidam nak buat kuih peneram ni. Yang tak menjadi inilah yang lebih viralnya.

Oleh itu sebelum mengukus alas penutup periuk kukusan dengan kain seperti tuala atau tudung lama yang bersih dan menyerap air. Ini namanya teknik ruapan. Punca kek tidak menjadi- Kek dibakar dengan suhu oven yang rendah dan tidak dibakar dengan masa yang sepatutnya sehingga ia masak.

Kuih ni aku kenal sejak2 kami dah berpindah ke Felda Keratong di Pahang tu lagi. Selalunya masalah kek tak jadi dihidapi oleh newbie-niewbie yang baru nak berkecimpung dalam dunia kek. Pastikan gula meruap berbuih-buih dalam periuk.

Campuran gula merah dan sedikit gula putih juga memainkan peranan penting dalam menghasilkan rasa manis yang secukupnya untuk kuih peneram ini. Kuih akan keras seperti batu. Untuk dapatkan kuih yang rapuh dan tidak keras boleh cuba masukkan 2-3 sudu tepung ubi atau tepung kanji.

So dengan tunjuk ajar dari Kak Nie akak berjaya juga menghasilkan kuih yang lembut dan manis ni. Memandangkan ramai yang suka membuat kek tentu pelbagai resipi telah dibuka. Bukan apa ada yang tak yakin dengan resipi yang mat letak depa kata lepas bakar jadi kembang loose sharp pattern tak dehuh macam mana boleh jadi gitu.

Kalau taka da acuan boleh gunakan apa-apa je yang ada dekat dapur kita. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sangat sedap bila dimakan ketika panas kerana teksturnya yang rangup.

Namun masalahnya walaupun telah mengikut resipi yang disediakan tetap tak menjadi. Kuih ros akan menjadi keras mungkin disebabkan adunan tepung yang tidak betul. Pihak Kami Memberi Jaminan Menghantar Kuih Yang Baharu Dimasak Jika Pembeli Mendapat Kuih Yang Telah Rosak.

Kuih Peneram memang antara kuih tradisi yang jadi kegemaran ramai. Sebab ada yang sampai patah semangat malah trauma tak mahu mencuba lagi buat apam viral 3 bahan. Puncanya - Kek dibakar pada suhu yang terlalu tinggi.

Kalau minyak terlebih panas kuih. Aku tak pasti kuih ni berasal dari mana sebab di Felda tu penerokanya datang dari pelbagai negeri. Ada juga cuba buat dan tak menjadi.

Titisan air tersebut jika terkena pada adunan apam akan menyebabkan permukaan kuih menjadi berkedut dan bantat. Resepi kuih peneram ini adalah perkongsian daripada Eda Sueda di Facebook. Kacau rata jangan sampai gula hangus.

Apa Yang MembuatKuih Peneram Ini Menjadi Sangat Istimewa. Tak lama pun dia tenggelam beberapa saat tu dia terus timbul. Kuih denderam atau juga dikenali sebagai kuih peniaramkuih genderam kuih derang kuih benderang dan kuih genderang di pantai timur Semenanjung Malaysia merupakan sejenis kuih manis tradisional.

Panaskan kuali dan minyak. Memang kita akan merasa sangat hampa jika mendapati kek tidak menjadi dengan baik setelah menghabiskan masa. Saya try buat jadi juga tapi sesuai untuk makan sendiri kalau untuk dijual bentuknya tidak menarikhee hasil kuih penyeram yang telah siap di masak dan boleh dimakan.

Puncanya - Kek buah-buahan yang dibakar memerlukan masa. Tepung beras dan gula merah merupakan bahan utama untuk membuatnya. Seorang India dan sendiri mengaku bangga dengan kebudayaannya dalam laman peribadinya tidakkah ini boleh jadi bigotry juga.

Kuih peneram ni diajar oleh sepupu akak Sarini. Ada jual kuih ni kat kedai Hijrah dan memang laku. Tak sangka kali pertama buat mujur menjadi katanya.

Pastikan minyak betul2 panas bila nak menggorengtry masukkan 1 duluklau cepat je timbulnya n x hancurmenjadilah tukalau minyak terlalu panaspandai2lah slowkan api tu yerkang hangus plak kuih tuselamat mencubasemoga berjaya. Teknik menguli yang betul dan campuran tepung yang betul merupakan kunci utama untuk membuat kuih peneram yang lazat dan tahan lama kelembutannya. Hampir 2 minggu tidak dapat iklan kempen daripada Nuffnang tak tahu apa puncanya.

Kalau minyak tak panas betul kuih akan jadi keras. Bagaimana perenggan yang ditulis pengguna Visnu92 terus menyatakan kuih denderampeneram ini asal dari India sedangkan rujukan dia sendiri dari artikel The Star menyatakan inspired dalam perenggan. Tapi semuanya macam tak complete je.

Kenapa Kuih Goyang Menggerutu.


Resipi Kuih Peneram Rangup Dan Cair Dimulut Oleh Aisyah Adawiyyah Cookpad


Klik Disini Resepi Kuih Peneram Yang Sangattt Sedap


0 komentar: